Hjem / Typiske fejl ved valg og montering af Hegn /

Typiske fejl ved valg og montering af Hegn

Et af de oversete elementer til haven og boligen er et hegn. Der kan dog være mange gode grunde til at montere et hegn. Uanset om det er for privatliv, adskillelse af grunde, skabe læ eller noget helt andet. Om du overvejer at montere et nyt hegne eller dit gamle hegn trænger til udskiftning? Så kan et komposithegn, være det helt rigtige valg for dig. Komposithegn bliver mere og mere populære og det skyldes blandt andet dets lange levetid, lave vedligeholdelse og modstandsdygtighed overfor det danske vejr, der byder på lidt af hvert.

Komposithegn kan give samme udseende og funktion som et typisk hegn af træ, men uden de ulemper man oplever ved almindeligt træ. Et komposithegn kan holde i rigtig mange år og bevare sit udseende, som var det nyt. Der er dog flere ting du skal være opmærksom på inden du bestiller og montere et komposithegn. Her giver vi dig det du bør vide, så du undgår de typiske fejl ved valg og montering af et hegn af komposit.

Hvad er komposit?

De fleste traditionelle hegn er lavet af almindeligt træ, enten hårdt eller blødt træ, Du kan få et hegn i begge typer. Modsat træ er komposit ikke et naturligt materiale. Det er derimod et menneskeskabt materiale der indeholder både træ, plast og bindemiddel. Heraf er fordelingen 60% træ, 30% plast og 10% bindemiddel.

Denne kombination giver det perfekte materiale til et hegn. Træet og udformningen gør at et komposithegn får et flot og kan få et meget autentisk træudseende. Tilføjelsen af plastik gør at hegnet bliver mere praktisk og holder længere end naturligt træ og får nogle stærke og holdbare egenskaber.

Fordele ved komposit

Vi har allerede været lidt inde på det, men sammenlignet med et naturligt træhegn får du med et komposithegn en lang række fordele, der kan spare dig både tid og penge på sigt.

Længere levetid

Et komposithegn er som nævnt et sammensat materiale der indeholder plastik og det gør at et hegn af komposit holder betydeligt længere end et standard træhegn. Komposit er utrolig vejrbestandigt, der ellers er en udfordring for træhegn.

Modstandsdygtigt

At komposit er vejrbestandigt gør også at det er stærkt modstandsdygtigt overfor blandt andet råd og fugt. Det er med til at forlænge levetiden, undgå skader og holde udseendet på hegnet.

Lav vedligeholdelse

Komposithegn holder ikke kun længere og ser flot ud lige så længe, det kræver heller ikke ret meget vedligeholdelse. Du slipper altså for årlig vedligeholdelse med slibning, oliering og maling, som et naturligt træhegn vil kræve, for at holde bedst muligt.

Skadedyrsresistens

Ligesom komposithegn er modstandsdygtigt overfor vind og vejr, er de også hårdføre når det kommer til insektangreb, man også kan opleve på et standard træhegn. Du slipper altså for at bekymre dig om at hegnet bliver ødelagt af insekter.

Nem installation

Komposithegn er virkelig lette at gå til, hvis du køber et hegn og vælger at montere det på din ejendom selv. Du kan altså både hurtigt og nemt få installeret hegnet. Der følger også typisk en guide med til hvordan du griber installationen an.

Naturligt udseende

Hvis du vil skabe et naturligt udseende træhegn, kan du stadig sagtens vælge et komposithegn. Med mange forskellige udseende muligheder både ift. finish, struktur og farve, kan du få lige det look du ønsker på dit hegn. Hvad enten det skal se naturligt ud eller ej.

Ingen splinter

Et komposithegn splintrer heller ikke på samme måde som du kan opleve med et naturligt udtørret træhegn. Du kan derfor roligt være i nærkontakt med hegnet, uden at skulle frygte for at få nogle splintrer. Det gør det også til et nemt materiale at arbejde med og hvor du ikke behøver at bruge handsker.

Er det miljøvenligt?

Man kan hurtigt tænke at komposit ikke er miljøvenligt, fordi det indeholder plastik. Det er dog slet ikke sandheden. Komposit er nemlig et meget bæredygtigt materiale og derfor en god løsning hvis du ønsker et hegn der ikke har en stor miljøbelastning. Komposithegn vil typisk være af mere end 50% genbrugsmaterialer, hvilket er med til at give det en miljøvenlig profil. De anvendte materialer i komposit er nemlig genbrugsplastik og rester fra træindustrien. Plastikken er altså oftest genanvendt, træ resterne gør at der ikke fældes nye træer i forbindelse med udarbejdelsen af komposit og holdbarheden gør at du ikke skal skifte dit hegn eller planker ud i rigtig mange år.

Desuden er et komposithegn ikke lavet med farlige kemikalier eller har været igennem kemisk behandling som for eksempel trykimprægneret træ. Det er bedre for miljøet og du skal ikke bekymre dig om skadelige stoffer. Der er altså god grund til at vælge et komposithegn, hvis du også har miljøet for øje.

Vælg den rigtige komposit

Hegnets udseende har meget stor betydning. Det vil have indflydelse på det samlede indtryk af din ejendom, som hegnet vil blive en del af. Det er derfor vigtigt at det ser ordentligt ud, både når det er ny monteret, men også om 15 år og her er det en fordel at et komposithegn holder sig flot, selv uden den store vedligeholdelse. Det kræver dog at du får købt komposit af ordentlig kvalitet. Foruden at det bliver monteret efter anbefalingerne og at du undgår de typiske fejl.

Selvom materialet er sammensat og menneskeskabt, kan du i dag få et komposithegn hvor du nærmest ikke kan se forskel, på det og ægte træ. Der er et stort udvalg af forskellige kompositter i farve, udformning og struktur. Der er derfor god mulighed for at finde den helt rigtige komposit til dit hegn i en farve og stil der passer til din ejendom og bolig.

Vareprøver inden køb

Hvis du er i tvivl om hvilken type eller farve komposit du skal vælge tilbyder mange af de forskellige leverandører i Danmark at du kan bestille vareprøver hjem. Det kan nemlig være svært at beslutte sig for det helt rigtige komposithegn, men en vareprøve kan hjælpe dig på vej til at vurdere om du har valgt den rigtige farve og få et indtryk af kvaliteten på materialet. Du kan dog ikke hænge dit valg alene op på vareprøven. Det er vigtigt at du finder den helt rigtige leverandør, der har både erfaringen og kvaliteten i orden. Det er den bedste måde at sikre dig det bedste komposithegn.

Valg af leverandør

Vareprøver er heller ikke den eneste mulighed du har for at udvælge den rigtige komposit og leverandør. Der er både mulighed for at finde billeder og videoer online, samt fysiske butikker og showrooms over hele landet. Det kan give dig den bedste fornemmelse af materialerne og samtidig kan du få den bedste vejledning og råd, hvis du forhører dig hos de bedste udbydere.

Komposithegn kan være lidt dyrere end traditionelle træhegn, især hvis det er hegn af billigt træ for eksempel fyrretræ. Du kan dog være sikke på at du sparer penge på sigt. Samtidig kan det være en fordel at tjekke for tilbud på komposithegn, men husk at være opmærksom på leverandøren og ikke lade dig falde for et godt tilbud. Du er nemlig stor forskel på kvaliteten af komposit og typisk er prisen en forudsætning for kvaliteten. Dermed ikke sagt at du ikke sagtens kan gøre en god handel på komposit af topkvalitet.

Montering af komposithegn

Du kan enten lade professionelle om at installere dit komposithegn. På den måde er du i hvert fald sikker på at det bliver monteret ordentligt og efter anbefalingerne. Det kan dog sagtens lade sig gøre at montere dit hegn selv, hvis du har tiden og færdighederne til det. Det er nemlig ikke så krævende at sætte op, men der er nemlig nogle anbefalinger du bør sætte dig ind i og følge, for at få det bedste resultat. Der er hverken mere eller mindre arbejde eller besvær ved at montere et komposithegn som ved et almindeligt træhegn.

Du kan dog gøre det lidt lettere ved dig selv. Hvis du benytter dig af muligheden for at købe færdige segmenter eller sektioner, som let kan monteres på stabiliserede hegnspæle. Når du køber et komposithegn vil der også følge en anvisning med til hvordan du montere hegnet hjemme hos dig selv, hvis du vælger at tage gør det selv vejen.

Typiske fejl

Der er nogle typiske fejl, som du bør være opmærksom på der kan være en stor hjælp for dig selv og resultatet af dit komposithegn.

Kvaliteten

Det er vigtigt at du er opmærksom på kvaliteten af den komposit du bestiller. Hvis du får et kompositmateriale med plastik af dårlig kvalitet, vil du kunne opleve at brædderne med tiden flækker på langs. Det ødelægger både det flotte udseende på hegnet og samtidig forringer det holdbarheden og levetiden på hegnet.

Montering

Du skal følge anbefalingerne for montering af hegnet eller kan det få konsekvenser. Nogle leverandører siger fejlagtigt at kompositten skal skrues, men det bør du ikke gøre. Det skyldes at komposit skal have mulighed for at udvide sig i varme og trække sig sammen i kulde, der skal derfor være luft nok til at materialet har mulighed for at tilpasse sig temperaturen. Resultatet vil typisk være et komposithegn der buer eller bugter sig, fremfor at det står som en flot lige linje. Det kan skyldes forkert montering for eksempel at der ikke er lavet afstand ud til stolperne, så brædderne kan udvide sig.

Leverandøren

Både kvaliteten og vejledningen afhænger af den leverandør du vælger kompositmaterialer fra. Derfor er det helt afgørende at du sørger for at undersøge din leverandør inden du køber og finder den rigtige leverandør til dit komposithegn.

Komposithegn til din ejendom

Komposit er et fantastisk materiale til hegn. Det har alle træets fordele med et flot udseende, samtidig med at det er modstandsdygtigt, hvilket giver det en lang levetid. Tilmed er det bæredygtigt både for miljøet, men også for pengepungen. Du kan nemlig spare mange penge på sigt, ved at investere i et hegn af komposit til din ejendom. Med et komposithegn kan du få et hegn der lever op til lige det formål du ønsker, om det er afskærmning, indhegning, afgrænsning eller som et læ for vind og vejr.

Det fungerer på alle måder som et traditionelt hegn af træ. Samtidig behøver du hverken gå på kompromis med udseendet, egenskaberne eller kvaliteten. Det er dog vigtigt at du er opmærksom på at finde den helt rigtige leverandør og ikke mindst kvaliteten af kompositten, for at du får det allerbedste hegn monteret på din ejendom.