Hjem / Sådan Samler du Beklædningsbrædder /

Sådan Samler du Beklædningsbrædder

Beklædningsbrædder er en konstruktionsbetegnelse for at påføre et byggemateriale over et andet. Beklædningsbrædder bruges blandt andet til hegn, højbede, skure og andre udendørstilføjelser af træ.  Det er en essentiel del af dit hegn og du skal derfor gøre dit en del overvejelser. Når du skal vælge dine beklædningsbrædder. Her skal du både tænke i at de skal være vejrbestandige, holdbare, designet i forhold til æstetikken der ligger i at opsætte beklædningsbrædderne, samt dit behov for materialer m.m. Beklædningsbrædder af komposit findes i utroligt mange forskellige varianter. Brug derfor den nødvendige tid på at finde de helt rigtige brædder og opsætningen til dit hegn. Det gælder blandt andet kvalitet, farver, struktur, samt hvordan du vil samle dine beklædningsbrædder. – Dine muligheder for det, kan du blive lidt klogere på her.

Vælg de rigtige beklædningsbrædder

Når du skal vælge de rigtige materialer til dit hegn og beklædningsbrædder, så gælder det selvfølgelig om at finde det materiale der passer bedst til dit behov. Du skal både overveje hvordan materialer skal se ud, for at hegnet får det ønskede udseende. Derudover skal du se på materialet levetid, holdbarhed og hvor meget vedligeholdelse brædderne vil kræve. Kompositbeklædning til hegn kan leve op til stort set alles forventninger til de nævnte faktorer og der derfor ideelt til blandt andet hegn og beklædningsbrædder. Det er derfor også blevet et populært valg blandt mange hvad enten der skal bygget nyt hegn eller det gamle træhegn skal opgraderet.

Kompositmateriale til beklædningsbrædder

Komposit er et byggemateriale der er lavet af en unik blanding af 60% træ, 30% plastik og 10% bindemiddel. Komposit beklædningsbrædder er derfor skabt til at være stærke, holdbare og med mange fordele, i forhold til naturligt træ. Plastikken i komposit er det som er med til at beklædningsbrædderne kan holde til det danske vejr, der udsætter dit hegn for lidt af hvert. Både træ og plastik er dog typisk genanvendte materialer og derfor er komposit faktisk også miljøvenligt. Foruden at komposit leverer et smukt og naturtro udseende, der til forveksling ligner træ, så er det også stort set vedligeholdelsesfrit. Der er altså mange fordele ved at bruge kompositbrædder som beklædning sammenlignet med andre typer af beklædningsmateriale. Sørg for at købe kompositbeklædning af høj kvalitet, det giver det bedste og mest hold bare resultat.

Her er de største fordele ved komposit:

Lav vedligeholdelse

På grund af komposittens unikke sammensætning af træ, plastik og bindemiddel behøver dine beklædningsbrædder ikke at blive efterbehandlet, slibes, males eller vedligeholdes på anden vis. Brædderne skal dog lejlighedsvis rengøres, når der er behov for det.

Holdbar og lang levetid

Komposit er et meget holdbart materiale, det gælder både funktionelt, men også udseendemæssigt. Komposit holder i rigtig mange år og brædderne vil også bevare sit flotte udseende og kan stå som nyt næsten lige så længe, med jævnlig rengøring.

Høj modstandsdygtighed

Det unikke materiale, som komposit er, gør også at brædderne er meget modstandsdygtige og de vil derfor heller ikke revne eller splintre med tiden, som det opleves med naturligt træ. Det er også noget af det der har betydning for den lange levetid.

Vandresistent og støvafvisende

Plastikken i kompositten gør at komposit får en overflade der ikke absorberer vand eller snavs ind i materialet. Det gør det mere modstandsdygtigt overfor fugt og samtidig nemt rengøre, når overfladen er blevet beskidt. Det er også med til at brædderne vil holde sit flotte udseende.

Fugt og skimmelbestandigt

Som lige nævnt er komposit meget bestandigt overfor fugt og skimmel, der ellers kan være en udfordring med hegn og andre byggeprojekter, der laves i naturligt træ. – og derfor svækkes kompositten ikke af fugt og der opstår ikke råd i materialet.

Skadedyrsresistens

Med komposit skal du heller ikke være bekymret for insektangreb eller andre skadedyr der er kendt for at angribe træbeklædning.

Byggevenligt

Sidst men ikke mindst så er komposit beklædningsbrædder et let materiale at arbejde med når du skal bygge dit hegn. Det er samtidig nemt at montere og kan derfor relativt nemt gøres selv.

Det skal du bruge til at samle dine beklædningsbrædder

Du kan få brug for nogle nødvendige værktøjer, når du skal beskæftige dig med at samle din kompositbeklædning. Det er derfor rart at vide på forhånd hvad du kan få brug for, så du har det hele klar når du skal til at samle beklædningen på dit hegn. Det giver dig også et overblik i forhold til om der er noget du mangler og derfor skal ud og have fat i inden du går i gang med at påsætte komposit beklædningen.

Du kan få brug for følgende redskaber:

Boremaskine:
Du skal bruge en boremaskine til at fastgøre de klips, som beklædningsbrædderne skal sidde i og fastgøre brædderne.

Sav eller lignende:
Du kan også få brug for en sav, hvis du skal tilpasse dine brædder i længden. Med savene kan du tilpasse brædderne og den skal derfor være skarp nok til let at kunne skære gennem beklædningsbrædderne.

Målebånd og Vaterpas:
Målebåndet skal du bruge til at måle hegnet og komposit beklædningsbrædderne op til de rigtige mål. Vaterpasset er nødvendigt for at sikre at din beklædning er lige hele vejen og skal bruges løbende under opsætningen.

Klips og Skruer:
Du skal bruge klips og skruer laver af gode materialer. Klips og skruer kan oftest købes som en samlet pakke, så du får de rigtige klips og skruer der passer til. Klipsene hjælper til at samle brædderne og sørger for at der bliver skabt et ordentligt mellemrum mellem brædderne så de kan udvide sig i forhold til temperaturen.

Forskellige samlingsmetoderNår du skal samle dine beklædningsbrædder er det vigtigt, at du inden du går i gang med at montere dem, overvejer hvilken metode du vil benytte. Alt efter hvilket metode du vælger har det betydning for hvordan brædderne skal monteres, tilpasses og udseendet på det endelige resultat.

To metoder for samling af beklædningsbrædder:

Den lige samling

Du kan vælge at lave samlingerne på dit hegn det samme sted på hegnet, så der skabes en lige lodret linje ved samlerne. Det giver en større synlighed af samlingerne, men er samtidig harmonisk og enkel løsning.

Tip til en lige samling

Vælger du at opbygge dit hegn med beklædningsbrædder hvor samleringerne er samme sted på hegnet, kan du påsætte et bræt henover samlingen. Det kunne for eksempel være et dækbræt. På den måde kan du skjule samlingerne, hvis du ikke ønsker at de skal være synlige.

Løbende samling

Det vil sige at man vælger at starte ved enden af det bræt man slutter med, fra det forrige bræt på rækken. På den måde bliver samlingerne mere flydende og knapt så iøjnefaldende som med lige samlinger. Det er også den samling man typisk vil se på et almindeligt hegn.

Det skal du være opmærksom på

Det er vigtigt at når du samler dine beklædningsbrædder, så skal der laves afstand mellem brædderne. Det vil sige at der mellem hver samling skal være et par millimeters mellemrum. Afstanden er vigtig fordi skal kunne udvide sig alt efter temperaturen. Hvis ikke der bliver lavet nok afstand, risikere du at kompositten forskyder sig, når den udvider sig og det er problematisk både funktionelt og æstetisk.

Ulempen er dog at man ikke kan kontrollere afstanden. I og med at de ligger i klips vil de ligge og arbejde sig frem og tilbage, når brædderne udvider sig. Det betyder at afstanden vil variere ved de forskellige samlinger. Du vil altså kunne have en samling med for eksempel 3 millimeters mellemrum, et andet på 8 millimeter og andre steder vil samlingen være næsten lukket. Afstanden er forskellig fordi kompositten arbejder sig frem og tilbage alt efter varme, kulde, dag og nat der påvirker brædderne.

Hvordan tilpasser du kompositbeklædning

Ligesom med naturligt træ, der også bruges til beklædningsbrædder, kan kompositbeklædning let saves til, så det passer i de rette længder. Husk at få lavet de rigtige mål, inden du går i gang med at save i dine kompositbrædder.

Sådan rengør du din komposit beklædningsbrædder

For at bevare dine komposit beklædningsbrædder bedst muligt og holde dem flotte kræver det lidt pleje og rengøring. Ligesom andre udvendige byggematerialer kræver komposit også rengøring. Derimod slipper du for al anden vedligeholdelse der ellers ville følge med beklædningsbrædder af naturligt træ. Med komposit kan du nøjes med at gøre dine beklædningsbrædder rene 1-2 gange om året, alt efter hvor udsat brædderne er.

Brædderne kan let rengøres med lidt vand og sæbe. Husk at sæben skal være beregnet til formålet. Derefter kan du bruge en klud eller kost til at rengøre brædderne med. Du kan eventuelt også rengøre komposit beklædningen med en højtryksrenser, hvis du har sådan en. Her skal du dog være opmærksom på at komposit ikke kan tåle hård trykrense og derfor skal højtryksrenseren indstilles til en mildt tryk. Hvis brædderne bliver beskidte af alger kan du med fordel bruge en smule algefjerne til at få bugt med problemer. Alger kan dog typisk ogsp klares ved jævnlig vask blot med vand og sæbe.

Hvor lang en levealder har kompositbeklædning?

Komposit materialer har en lang levetid og det er en investering du kan se frem til at have glæde af i helt op til 25-30 år. Det er endda helt uden den store vedligeholdelse, men stadig med lejlighedsvis rengøring. Jo bedre kvalitet, des højere levetid kan du forvente at din kompositbeklædning vil have. Monteringen og samlingen af dit kompositprojekt og beklædningsbrædder har også betydning for hvor længe kompositten vil holde i sidste ende.

Opsamling af komposit beklædningsbrædder

Et komposithegn med en korrekt samling og flotte beklædningsbrædder kan det løfte udseendet på enhver ejendom. Det er både et flot og praktisk system der er let at arbejde med og kan monteres på egen hånd, uden det store besvær. Du kan både vælge komposit materialer og samle dine beklædningsbrædderne, så det passer bedst til din stil og resten af omgivelserne. En investering i kompositbeklædning kan være højere til at starte med, end traditionelt træ. Men på den lange bane vil pengene tjene sig ind igen. Den lave vedligeholdelse gør nemlig at der skal bruges både mindre tid og færre penge på vedligeholdelsesmaterialer og løbende reparationer. Med komposit beklædningsbrædder kan du altså være sikker på både at få et flot og holdbart resultat, du kan nyde de næste mange år.