Hjem / Sådan monter du hegn i skrående grund /

Sådan monter du hegn i skrående grund

Et hegn kan være aktuelt at anlægge på din grund af mange grunde. Uanset hvilket formål og type hegn, du ønsker at opsætte, er det vigtigt at det bliver monteres rigtigt. Det er nemlig monteringen der gør at du opnår det både flotteste, sikreste og mest solide resultat i sidste ende. De fleste opgaver i forhold til at montere et hegn på din grund, er rimeligt lige til. Generelt er montering af et hegn nemlig ikke nogen stor og krævende opgave.

Det afhænger selvfølgelig af hvilken type hegn, du er ude i at skulle montere. Foruden hvordan omgivelserne, hvor hegnet skal placeres, spiller ind på projektet. Hvis du skal montere et hegn i en skrående grund, giver det nemlig nogle udfordringer, der kan virkelig lidt uoverskuelig. Det skal dog ikke lade dig afskrække. Der er nemlig flere relativt nemme løsninger, der gør at du sagtens kan få et flot og velfungerende hegn også selvom det er i skrående grund.

Gode grunde til at investere i et hegn

Hvis du står og overvejer at montere et hegn på din ejendom, så har du som så mange andre nok et bestemt formål i tankerne. Der er nemlig rigtig mange både funktioner og fordele i at anlægge et hegn:

Sikkerhed
Et hegn kan opsættes af sikkerhedsmæssige årsager. Der kan være mange grunde til at benytte et hegn i sikkerhedsmæssigt øjemed. Det kan både være for at skærme af for at andre kan komme ind på din ejendom. Det kan også være for at holde børn eller kæledyr inde på grunden, hvis du bor op af for eksempel en trafikeret vej eller andet farligt område.

Privatliv
Foruden sikkerhed kan et hegn også bare bidrage med afskærmning til naboer og den nærmeste omverden. Det giver mere privatliv på enten din have eller terrasse, hvis du er glad for at kunne færdes på ejendommen uden publikum.

Opdeling
Du kan også montere et hegn for at opdele din ejendom i forskellige områder. Det kan være du vil have en ramme om din terrasse eller skabe en lille hyggekrog i haven. Her vil et hegn være ideelt til formålet. Det kan også være et hegn, der opdeler en køkkenhave fra resten af haven eller lignende.

Vindafskærmning
Vejret kan give nogle begrænsninger i forhold til udendørs ophold og her kan et hegn være den perfekte løsning. Ved opsætningen af et hegn kan du afskærme for vinden og få mulighed for at nyde en stund i haven, selv på en blæsende sommerdag.

Pynt og planter

Sidst men ikke mindst er et hegn både et flot asset til din ejendom. Det kan være en måde at tilføje et æstetisk element til haven eller som en mulighed for at gro planter og blomster opad.

Sådan monterer du et hegn i skrående grund

Uanset hvilken grund du har til at montere et hegn, kræver det lidt forberedelse. Det gælder særligt, hvis det skal opsættes på skrånende grund. Her kræver det nemlig at hegnet bygges på en måde der passer til skråningen hvor hegnet skal placeres. Hvis ikke stolperne og hegnets højde løbende passer til skråningen på grunden, kan hegnet med at se ujævnt og ustabilt ud. Det er der heldigvis råd for.

Planlægning af hegn

Som med alle andre projekter giver planlægning og forberedelse de bedste forudsætninger for at opnå det bedste resultat. Når du skal planlægge dit hegn er der flere ting, der skal være på plads, inden du kan gå i gang med at bygge. Der gælder blandt andet metoden du vil bruge til at montere hegn efter. Opmåling, værktøj og materialer.

Regler for opsætning af hegn

Uanset hvor du skal sætte hegn op er det en rigtig god idé at starte med at undersøge reglerne i forhold til opsætning af hegn. Det gælder både hvis det er i et skel mellem din grund og naboens eller det er inde på din egen grund. Der gælder forskellige regler alt efter hegnets placering og omgivelserne, der er vigtige at kende inden du montere hegnet. Der er blandt andet regler for hvor højt hegnet må være i forhold til forskellige parametre, der skal være på plads når du skal montere et hegn.

Metode til montering af hegn i skrående grund

Der er flere metoder man kan vælge, når der skal placeres hegn på en skrånende grund. En af mulighederne er at opbygge hegnet trinvist. Her kan du tande dine stolper og brædder, et bræts længde, ned for hvert modul i hegnet. På den måde følger hegnet terrænets skråning, mens det forbliver parallelt med resten af hegnet. Alt efter hvor ofte i forløbet hegnet skal justeres ned med et bræts længde, afhænger af hvor stejlt din grund den skråner. Derfor er det vigtigt at få målt og tegnet forløbet på dit hegn op, så du er klar på hvordan trinene på hegnet skal placeres og udformes. Denne metode, giver et flot og stabilt hegn, der passer ideelt til en skrånende grund og kan monteres uden meget besvær.

Opmåling og optegning

Noget af det første du skal gøre når hegnet skal planlægges, er en grund opmåling til længde og udformning af hegnet. Foruden skråningen på din grund, så du kan fastlægge den endelige opbygning af dit hegn. Det kan være en god idé at bruge spraymaling eller målesnor og pinde, til at skitsere dit hegn på grunden. Det giver også mulighed for at markere hvor hver hegnspæl skal placeres og hvilke moduler på hegnet, der skal sænkes med ét bræt. Samt hvor mange moduler dit hegn skal bestå af. Det hjælper både til når du skal bestille materialer og når hegnet skal monteres.

Hvad skal du bruge til at montere et hegn?

Som med mange andre byggeprojekter, så er værktøj med til at gøre arbejdet noget nemmere at overkomme. Når du skal montere et hegn er det derfor også vigtigt at have styr på hvilke redskaber og værktøj, du får brug for. Her er nogle af de materialer og redskaber du kan få brug for:

Pælebor: Til udgravning af huler til hegnets stolper. Du kan også grave dem med en skovl, men et pælebor gør det lidt nemmere og mere præcist. De kan købes ellers lejes, både med og uden motor.

Stolpebeton: Det giver ekstra styrke og stabilitet, hvis du vælger at støbe dine stolper fast i jorden. Ellers kan du også stampe jorden hårdt rundt om stolperne, når de er placeret.

Snor og afstandspind: Bruges til at måle fra pæl til pæl, så du kan mærke af hvor hegn stolperne skal placeres med den rigtige afstand og placering. – Det er vigtigt når du skal placere modulerne mellem stolperne, at afstanden passer. Samt at hegnet står på en lige linje.

Boremaskine, beslag og skruer: Når de forskellige moduler med kompositbrædder er placeret mellem to stolper, skal de skrue dem fast. Husk at brædderne skal have mulighed for at udvide og trække sig sammen alt efter temperatur.

Vaterpas: Vaterpas er et must til at sikre, at hegnet bliver sat lige op og flugter hele vejen.

Materiale - Komposit

Komposit er et perfekt materiale til et udendørshegn. Det er et miljøvenligt byggemateriale, der er et alternativt til almindeligt træ. Komposit består af både træ, plastik og bindemiddel og det er udarbejdet med henblik på at eliminere de gængse problematikker, der er ved træ. Komposit er derfor mere holdbart, modstandsdygtigt og kræver meget lidt vedligeholdelse i forhold til naturligt træ. Det er de egenskaber der gør komposit til et populært materiale til blandt andet at bruge til hegn. Komposit hegn fås i flere forskellige stile og farver. Du behøver derfor ikke gå på kompromis med udseendet af dit hegn ved komposit. Desuden så holder hegnet sit flotte udseende i rigtig mange år.

Fordele ved et komposithegn er:

 1. Komposit er fremstillet af slidstærke materialer
  2. Det kræver ikke vedligeholdelse med fx slibning, maling og olie.
  3. Materialet er let og nemt at arbejde med
  4. Modstandsdygtigt overfor insekter, slid, vind og vejr.
  5. Komposithegn er nemt at montere selv
  6. Hegnet er flot og ens på begge sider med komposit, hvilket også kan komme en nabo til gavn.

Sådan rengøres komposithegn

Selvom et komposithegn ikke kræver den store vedligeholdelse, kræver den stadig lidt i forhold til rengøring. Det er nemlig nødvendigt at du med jævne mellemrum sørger for at vaske dit komposithegn for det holder sit flotte udseende. Det kræver blot en vask med varmt vand og eventuelt lidt godkendt rengøringsmiddel i ny og næ. Til gengæld kommer dit hegn til at stå helt som nyt året rundt.
Du kan enten vaske hegnet med en klud eller bruge en børste. Et lille tip er at gøre det i regnvejr. På den måde vasker naturen selv, resterende skidt og snavs af hegnet. Hvis du vil bruge højtryksrenser til at rengøre, så skal det gøres med forsigtighed og på en lavere indstilling i forhold til tryk.

Hegnet giver stor værdi

Et hegn kan få en større betydning og flere funktioner, end man måske lige umiddelbart forestiller sig. Desuden kan et hegn være med til at øge værdien på din ejendom, foruden selvfølgelig at bringe værdi i sig selv i forhold til det ønske du har med et hegn. Det kan være at du vil definere din ejendomsgrund, holde kæledyr inde eller ude eller skabe læ fra et åbent landskab. Uanset hvad er monteringen af et hegn en fantastisk løsning og med et komposit hegn bliver det desuden også en holdbar og flot løsning.

Det gælder også for mulighederne i montere et hegn i skrånende grund. Selvom det giver lidt yderligere udfordringer end på en jævn grund, er det det hele værd. Ydermere kan du med den rigtige planlægning, værktøj og metoder næsten ligeså nemt opsætte et hegn på en grund der skråner, som normalt. Det bedste er i sidste ende at du får et resultat der lever op til forventningerne og som du kan have glæde af de næste mange år.