Hjem / Sådan fjerner du alger fra din kompositterrasse /

Sådan fjerner du alger fra din kompositterrasse

 

Kompositterrasser har efterhånden vundet stor popularitet og det skyldes blandt andet de unikke egenskaber. Samt et udseende, der i dag, minder til forveksling, naturligt træ. En af de ting som oftest kædes sammen med komposittræ er at det er vedligeholdelsesfrit. Men selvom der er minimal vedligeholdelse ved komposit, kan der stadig opstå alger på terrassen, der kræver rengøring, hvis du vil bevare terrassens flotte udseende. Her kan du læse om alt du bør vide i forhold til alger, kompositterrasser og hvordan du kan slippe af med algerne på din terrasse.

En kompositterrasse er en flot tilføjelse til ethvert udendørsareal. Selvom komposit er et menneskeskabt, sammensat materiale og dermed ikke har samme charme som naturligt træ, har det mange fordele. Det kan være det helt rigtige valg til din for- eller baghave, hvis du ønsker en terrasse med lav vedligeholdelse. Dermed ikke sagt at du ikke bliver nødt til at rengøre din kompositterrasse for at holde det i top form og fri for alger. Heldigvis er alger nemt at komme udenom og af med ved hjælp af en årlig, men simpel rengøring.

Hvad er alger?

Grønne alger er bakterier der lever som planter og er afhængige af næringsstoffer, sollys og CO2. Du er ikke i tvivl om, hvis der er alger på din terrasse, da de giver en grøn overflade på komposittræet og kan blive værre og værre over tid. Alger kan opleves som en slimet grøn film, der ligger sig på overfladen af træet.

Alger på terrasse

 

Hvordan opstår alger?

Alger kan komme på alt, alle overflader. For eksempel vinduer, men også på din terrasse, uanset hvilket type. Heldigvis er alger overfladiske mikroorganismer, så det er nemt at børste af.  Typisk kommer der alger der hvor der er træer eller på for eksempel en nordside, hvor der ikke kommer noget sol, hvilket giver gode betingelser for alger. Det er en fordel at kende til hvilke forhold der gør at alger opstår og vokser. Det kan hjælpe dig til at forhindre algerne i at vokse på din terrasse, terrassemøbler med mere.

Der er flere faktorer der kan spille ind på at alger opstår og vokser. De tre faktorer du især skal være opmærksom på er fugt, snavs og mørke. Da de giver gode betingelser for at der opstår alger på din kompositterrasse.

Fugt

Hvis de dæk er fugtigt, for eksempel hvis regnvand ikke kan løbe af terrassen eller der ligger sne om vinteren er det vigtigt at sørger for at fjerne det. Alger elsker nemlig fugt og derfor mindsker du chancen for den grønne belægning, hvis du holder din kompositterrasse tør.

Snavs

En anden faktor der giver mulighed for alger at gro er snavs og naturaffald på terrassen. Det gælder især hvis du har træer, buske eller andre planter der efterlader blade, fyrrenåle, grene eller andet snavs. Når der er snavs som blade på terrassen, skygger de for sollyset, der ikke kan gå ned og ramme terrassens overflade og derfor får algerne de bedste betingelser for at gro. Det kan derfor være en god idé at feje din terrasse ofte, hvis nødvendigt.

Skygge

I det hele taget er mørke og skygge på terrassen noget der gør det ideelt for alger at opstå. Så vær opmærksom på hvor og hvor meget terrassen er ramt af skygge. Hvis din terrasse står meget i skygge, kan det være oftere nødvendigt at rengøre din terrasse, for at undgå at der kommer alger på overfladen af kompositterrassen.

Hvad er komposit træ?

Komposit er et relativt nyt materiale. Selvom det har været på markedet i mange år og har vundet stor popularitet, er det stadig ikke alle der er klar over denne mulighed eller hvad det er for et materiale.  Komposit er et materiale der kan fås til terrassen, der består 60%, 30% plastik og 10% bindemiddel. Den kombination gør at kompositterrasser kan holde til det danske vejr og kræver minimal vedligeholdelse. Samtidig har komposit en rigtig lang levetid, der gør at du kan have glæde af din terrasse i 20-25 år, som udgangspunkt. Desuden er komposittræ miljøvenligt, trods at det indeholder 30% plastik. Både plast og træ er typisk genbrugsmateriale. Træet består typisk biprodukter fra tømmerindustrien for eksempel flis og savsmuld. Plastikken kan være fremstillet af genbrugsmaterialer.

Selvom det er et kombineret materiale, er det behandlet så det ligner tæt på ægte træ. Komposittræ fås i flere forskellige typer, farver og udseende. Når de 3 materiale komponenter, blandet tilføjes der ofte konserveringsmidler og pigment. Så det både er utroligt holdbart og kommer til at minde om træ i udseendet, som er så eftertragtet. De er desuden modstandsdygtige overfor råd, svamp og splintrer og kræver ikke nogen former for efterbehandling.

 

Marokko terrasse

 

 

Hvorfor opstår der alger på komposit træ?

Selvom komposittræ er stort set vedligeholdelsesfrit, men kan en kompositterrasse godt blive beskidte og der kan komme algebegroning, som der kan med alle andre overflader. Det gør sig gældende ved tidligere nævnte faktorer såsom hvis din terrasse er snavset, er meget i skygge og fugtig. Det har ikke betydning for styrken eller træets holdbarhed, men det kan være skæmmende og få din terrasse til at se meget gammel og slidt ud. Hvilket er synd for et materiale der ellers kunne få din terrasse til at se ud som ny året rundt.

Vedligeholdelse af kompositdæk

Hvis din kompositterrasse er blevet grøn af alger, så er nøglen til at få en flot terrasse igen, noget så simpelt som rengøring. Det er stort set også den eneste vedligeholdelse som komposittræ kræver – jævnlig rengøring. På den måde holder du både din terrasse flot og det kan være med til at din terrasse holder længere. Hvis du oplever at der er snavs, pletter eller andet er det på tide med en omgang rengøring. Det behøver typisk ikke være mere end at give kompositterrassen en tur med kosten og sæbevand.

Hvis du vil forhindre alger, er det vigtigt at du sørger for at gøre terrassen ren jævnligt. Når du er ude for at feje din terrasse, har du også mulighed for at holde øje med begyndende algevækst på overfladen, så du kan fjerne det før det udvikler sig.

Hvordan fjerner du algerne fra din komposit terrasse?

Alger kan være skæmmende på terrassen, men de er nemme at fjerne, i det de kun sidder på terrassens overflade. Så med en smule knofedt, kan du få din terrasse til at fremstå som ny, når algerne er fjernet. Algerne kan du fjerne blot ved at rengøre terrassen med sæbevand. Er der kun en smule alger på din kompositterrasse, kan det klares bare med varmt sæbevand og en klud. Gnub let og tør det væk. Hvis der er en større mængde alger kan det være nemmere at bruge sæbevand og en grov kost, da det nemt fjerner algerne.

Et hack til fjerningen af alger på din kompositterrasse er at gøre det i regnvejr og feje terrassen i det våde vejr med en kost. På den måde slipper du også for at skylle algerne væk fra terrassen, da regnvejret af sig selv vil få algeresterne til at skylle af terrassen. Hvis du gør det ca. to gange om året, så har du en terrasse, der står så god og flot, som var den ny hele året rundt.

Du kan også bruge en haveslange eller købe algefjerne til din terrasse, hvis det er et udpræget problem med algerne. Algefjerner kan du sprøjte på din terrasse, og derved dør algerne af sig selv og forsvinder.

Huskeliste – hvad skal du bruge til at fjerne alger fra din kompositterrasse?

Inden du begynder at rengøre din kompositterrasse og fjerne alger, skal du have følgende tilgængeligt:

  • Spand der kan rumme nogle liter
  • Varmt vand
  • Sæbe til terrassen
  • Klud eller svamp
  • Kost, gerne med medium stivhed

Trin guide til hvordan du fjerner alger fra din kompositterrasse

Trin et – Køb alle de ting du skal bruge Få købt de midler og redskaber der er nødvendige for at du kan fjerne algerne på din terrasse. Brug huskelisten ovenfor som hjælp.

Trin to – Gør de forskellige ting klar Fyld varmt vand i en spand og hæld sæben i vandet. – Husk at bruge sæbe der er egnet til formålet. Blandt det grundigt sammen. Mængden afhænger af størrelsen på din terrasse og blandingsforholdene kan du læse på sæbeemballagen.

Trin tre – Fej kompositterrassen Før du går i gang med sæbevandet og skrubning af terrassen, kan du hjælpe dig selv ved at feje terrassen grundigt først. Dermed får du både fjernet andet skidt og snavs, samt løse alger og på den måde gør du resten af algefjerningen, nemmere for dig selv.

Trin fire – Hæld sæbevand på terrassen Påfør sæbevandet på terrassen efter du har fejet terrassen ren. Hvis det er enkelte områder hvor terrassen er ramt af alger, kan du nøjes med at hælde vand på de enkelte områder, men ellers giver du hele terrassen. Vent eventuelt et par minutter efter du har hældt sæbevand på terrassen, så det kan løsne algerne.

Trin fem - Skrub med kosten eller klud

Så er det tid til at skrubbe din kompositterrasse, alt efter mængden og smag og behag, kan du bruge kost eller klud til det. Det kan være en god idé at skrubbe langs med kompositplankerne. Skrub grundigt indtil vandet bliver grønt og du kan se at algerne er væk fra terrassens overflade.

Trin seks - Skyl algerne væk eller lad regnvejret gøre det Når du har fået skrubbet alle algerne væk fra terrassen, ligger de i vandet og derfor er det blevet grønt. Hvis du udfører arbejdet i regnvejr, kan du lade naturen gøre resten. Hvis ikke, kan du gribe en spand med rent vand eller have slange og skylle terrassen ren for sæbevand og algerester. Derefter skal terrassen bare tørre og så er den så flot som ny.

Fjernelse af alger på terrasse

Nyd din rengjorte og algefri terrasse

Kompositterrasser er bade en flot attraktiv, praktisk og langvarig tilføjelse til din have og bolig. Det giver et fantastisk udendørsareal der indbyder til hyggelige stunder. Selvom komposit er stort set vedligeholdelsesfrit, er det nødvendigt at du rengør det, hvis du vil holde det pænt og ikke mindst fri for alger. Det behøver heldigvis hverken være krævende eller hårdt arbejde og resultatet er fantastisk og kan nydes i mange måneder, før det er nødvendigt igen. Rengøring er både vejen til at forebygge, samt fjerne alger fra din en kompositterrasse og holde udseendet flot og attraktivt. Resten af tiden kan du bare nyde tiden på terrassen.