Hjem / Rionet hegn /

Rionet hegn

Et hegn kan være den sidste prik over i’et til dit hjem og din ejendom og have mange forskellige funktioner. Der er rigeligt med gode grunde til at vælge at få et hegn på din ejendom. Det kan være du vil skærme af, opdele grunde, holde kæledyrene i havene eller skabe læ. Det kan også bare at hegnet skal være et æstetisk asset i haven. Uanset om du skal montere et nyt hegn til dit hjem eller ud står og vil opgradere dit gamle hegn, så kan et rionet hegn med komposit være det perfekte valg. Et hegn med rionet og komposit passer perfekt til et moderne hjem. Det kan bygges i forskellige højder, designs og sammensætninger. Det kan give både et stilet og råt look, der passer til stort set alle hjem.

Rionet hegn med komposit

Et komposithegn er et godt alternativ til et traditionelt træhegn, der ellers typisk ses rundt om i de danske haver. Det er også et populært valg, der er blevet et eftertragtet materiale. Det skyldes både det flotte udseende, der nærmest umiskendeligt ligner ægte træ. Samtidig med at vedligeholdelsen er minimal på komposit, modsat et almindeligt træhegn. Vælger du at kombinere komposit med rionet, får du altså et hegn der både er relativt billigt og som samtidig har en lang levetid og kræver et minimum at vedligeholde.

Et hegn med mange muligheder

Tillige giver kombinationen af rionet og komposit nogle unikke funktionelle muligheder og et helt særligt udtryk, der sætter sit præg på din ejendom. Et rionet hegn er utrolig nemt at bygge og samle. Samtidig får du med komposit og det rigtige rionet et stabilt hegn, der holder til både vind og vejr i mange år. Der er mange fordele ved at vælge en sådan kombination, hvis du skal vælge hegn til din ejendom.

Fordele ved et rionethegn med komposit

Holdbarhed og levetid

En af de største fordele ved komposit er at det er mere holdbart end et almindeligt træhegn. Komposit er nemlig et materiale der er opfundet med henblik på at skabe et materiale der efterligner træ, men hvor der ikke er de samme ulemper, som man forbinder med træ. Heriblandt holdbarheden. Komposit er et materiale sammensat af træ, plastik og bindemiddel. Kombinationen gør at komposit holder længere end træ, er mere modstandsdygtigt. Samt at det giver en enormt lang levetid på dit hegn, hvis du vælger komposit. Her kan du regne med at hegnet holder i op mod 30 år. Kombinerer du det med rionet, skal du være opmærksom på typen af rionet, da det kan have betydning for hegnets levetid i helhed. Rionet er også et holdbart materiale, der ligesom komposit sørger for at du kan have glæde af dit hegn i rigtig mange år.

Lav vedligeholdelse

En anden fordel ved et komposit hegn er, at det er meget nemt at vedligeholde. Et komposithegn har i modsætning til et træhegn ikke behov for jævnlig slibning, oliering og maling. Du kan derfor spare oceaner af tid, ved ikke at skulle vedligeholde dit hegn i samme omfang. Samtidig med at du sparer penge på at skulle købe olie og maling for løbende at holde dit træhegn beskyttet og flot. Du kommer dog ikke udenom at dit rionet hegn med komposit har brug for rengøring for at holde sit udseende og at du kan have glæde af det så længe som muligt.

Flot udseende

Det er også en stor fordel at du kan få komposit i mange forskellige former og med forskellige strukturer. Det betyder at du kan få forskellige farvenuancer fra et lyst hegn til et helt mørkt hegn. Alt afhængig af hvad der passer til dit hjem og stil. Du kan få komposit der ligner træ til forveksling, hvis du ønsker en praktisk løsning til dit hegn, men stadig drømmer om et charmerende træhegns udseende. Det skyldes at komposit kan fremstilles på en måde så det både får en naturlig træfarve og samtidig får en trækornsstruktur. Der er derfor mange muligheder i forhold til design og udseende, så du kan få lige det hegn du drømmer om med den helt rigtige komposit kombineret med rionet.

Modstandsdygtig

Vælger du et komposithegn er du sikker på at få et stabilt og modstandsdygtigt hegn. Kompositmaterialer er fremstillet til at kunne modstå det danske vejr, der byder på lidt af hvert året rundt. Foruden at kunne holde til det skiftende vejr, er komposit også modstandsdygtigt overfor insektangreb, der ellers kan være en udfordring ved et traditionelt træhegn. Komposit hverken udtørrer, knækker eller splintrer, som man ellers kan opleve med træ over tid. Det bevarer altså også dit flotte udseende og flere år efter, kan det stadig stå som nyt.

Rionet

Rionet fås i flere forskellige udgaver og du skal derfor beslutte dig for hvilket type, der vil være det rigtige til dit hegn.

Jern og masker

Rionet fås med forskellige tykkelse i selve jernet og størrelser på maskerne. Når du kigger på rionet skal du vælge masker og jernstørrelse alt efter hvad du ønsker at benytte hegnet til. Hvis du vil holde kæledyr inde i haven bør du gå efter mindre masker og jerntykkelse derefter. Vil du derimod have planter til at klatre op af rionettet og blive et stedsegrønt hegn, skal du vælge masker og tykkelse alt efter hvilken type plante du ønsker skal gro på hegnet. Derudover er der også forskel på æstetikken i hegnet alt efter hvad du vælger.

Overfladen på hegnet

Derudover skal du tænke på hvilken patinering du ønsker at dit hegn skal have. Du kan nemlig vælge enten at gå med et galvaniseret eller ubehandlet rionet. Alt efter hvad vil vælger, vil udtrykket i hegnet være derefter. Galvaniseret rionet er et oplagt valg til udendørs hegn og espalierer, da det gør at jernet ikke ruster og det passer typisk til resten af huset og giver en flot overflade. Ubehandlet rionet derimod få en patineret og rusten overflade. Nogle er vilde med det andre er ikke, så det er mest en smagssag. Rust kan være rigtig flot og passer som regel godt ind i haven og de naturlige farver.

Muligheder med et rionet hegn med komposit

Der er mange muligheder for hvad du kan bruge et rionet hegn med komposit til. Du kan blandt andet anvende denne type hegn til afskærmning af din have, rundt om din terrasse eller til at sætte i skellet mellem din ejendom og naboens. Det kan bruges til indhegning af dyr eller børn eller du kan bruge det til gro planter opad. Det kan være nytteplanter eller klatreplanter, der med tiden skaber en flot grøn afskærmning og bliver en flot kontrast til komposit delen af hegnet.

Montering

Rionet hegn med komposit er både en flot, holdbar og relativt billig løsning, der også sparer dig penge på sigt. Det er også en hegnsløsning der er nem når det gælder montering af hegnet på din ejendom. Hegnet monteres ved at placere kompositstolper i jorden, som rionettet efterfølgende skal monteres på. Du kan vælge at gøre det selv eller købe færdige komponentløsninger, der er lige til at sætte op. Der er forskellige muligheder både når det gælder design og montering.

  • Du kan montere kompositstolper hvor der er en slidse i stolpen, hvor rionettet blot skal placeres i. Det er en nem og hurtig løsning.
  • Du kan også vælge at have massive stolper, der er uden slids og som derfor kræver at du i stedet borer huller der passer til der hvor rionettet skal være.
  • I forhold til designet er der også flere muligheder. Du kan vælge et helt åbent rionet hegn, hvor det kun er stolperne der er i komposit og resten af hegnet er rionet.
  • En anden mulighed er at lave hegnet med skiftevis komposit og rionet. Det vil sige at du monterer det så du får et stykke hegn med komposit planker, derefter et stykke med rionet, så komposit igen og så videre.

Der er mange muligheder, når du skal montere dit rionet hegn med komposit. Det vigtigste er dog at du vælger det der passer allerbedst til formålet med hegnet og sådan så det får det udtryk du gerne vil have.

Huskeliste

Når du skal montere et nyt rionet hegn med komposit er der flere redskaber der er gode at have ved hånden. De rette redskaber kan være en stor hjælp når hegnet skal monteres og give det bedste resultat. Heldigvis er det nemt at montere og kræver ikke meget udstyr at komme i mål med.

Pælebor eller skovl – Skal bruges til at lave huller i jorden der hvor hegnets stolper skal placeres. Et pælebor kan gøre arbejdet lidt nemmere og mere præcist. De kan købes eller lejes i de fleste byggemarkeder, med eller uden motor.

Snor
– Murersnor er en stor hjælp at sætte op i en lige linje, når du skal bore huller til hegnets stolper. Med snoren kan du sikre at stolperne står lige. Du kan enten bruge pløkker, et afstandsbræt eller farve til at mærke hvor hullerne skal bores, ud fra snoren.

Redskab til at stampe – Det kan være en god idé at have et redskab ved hånden til at stampe jorden omkring stolperne, så jorden komprimeres. Det får stolperne til at stå fast og stabilt.

Vaterpas Hvis du vil sikre dig at stolperne står helt lodret, er vaterpasset din bedste ven.

Boremaskine - Hvis du skal bore huller i kompositstolperne til rionettet eller hvis du har beslag eller andet der skal monteres.

Hvordan vedligeholder du et komposithegn?

Som nævnt tidligere er komposithegn meget populære blandt andet fordi de ikke kræver meget vedligeholdelse. Du vil helt sikkert også støde på steder hvor komposit bliver omtalt som vedligeholdelsesfrit. Med et komposithegn slippet du nemlig jævnligt for at skulle behandle dine hegnsplanker og samtidig bekymringer, tid og penge. Selvom det stort set ingen vedligeholdelse kræver, kommer du dog ikke udenom at hegnet vil have brug for rengøring. I hvert fald hvis du vil holde det flot og så længe som muligt. Derfor bør du rengøre dit hegn med vand og sæbe, der er egnet til formålet, når du kan se at hegnet trænger til en opfriskning. Det samme gør sig gældende, hvis du kan se at hegnet er ved at blive grønt af alger, som du også kan fjerne med vand, sæbe og en omgang skrub med kost eller klud.

Et godt og praktisk hegn

Der er mange forskellige muligheder, når der skal vælges hegn til haven og dit hjem. Der er derfor også mange ting du skal overveje før du går i gang med at købe materialer og bygge dit hegn. Et rionet hegn med komposit Opfylder de fleste behov og giver et moderne og åbent udtryk, der kan give noget helt unikt til din have. Samtidig har det mange praktiske funktioner, som man ikke får med andre typer af hegn. Kompositmaterialet gør at du ikke behøver at bekymre dig om vedligeholdelse og vejrets påvirkning af hegnet, hvilket er en kæmpe fordel for et udendørshegn.  Monteringen af denne type hegn er også ganske enkel og kan klares på egen hånd. Der er derfor god grund til at vælge et rionet hegn med komposit, hvis du står og skal have nyt hegn monteret på din ejendom.