Hjem / Montering af dækbrædder /

Montering af dækbrædder

En terrasse er en måde at forlænge dit hjems opholdsareal på, der indbyder til de bedste stunder udendørs. Det er det perfekte sted at opholde sig når den danske sommer, viser sig fra den bedste side. Der er stor forskel på hvilke ønsker og behov en terrasse skal opfylde. Måske drømmer du om en terrasse der kan samle venner og familie, måske skal den være et afslapningssted, et sted til leg og sjov eller madlavning og grill. – Måske skal din terrasse kunne rumme lidt af det hele. Der er nærmest uanede muligheder med en terrasse og dét er med til at gøre det til en populær tilføjelse til rigtig manges ejendom.

Det kræver dog også en del overvejelser og planlægning, når først du har besluttet dig for at montere en terrasse. Det gælder blandt andet i forhold til designet, materialer og ikke mindst monteringen af terrassen. Der er heldigvis mange muligheder og det er en opgave de fleste kan kaste sig over med succes. Det gælder også hvis du vælger at montere din terrasse i komposit, der er det ultimative alternativ til træterrasser i ægte træ. Det giver både en masse fordele og samtidig er det nemt at montere.

Hvad er Komposit?

Komposit har efterhånden været på markedet i mange år og de fleste kender til det eller har hørt om det. Det er dog ikke alle der ved hvad det egentlig består af, så for at gøre det kort:

Komposit er et sammensat materiale, der består af en blanding af træ, plastik og bindemiddel. – Det giver et utrolig holdbart og modstandsdygtigt materiale til byggeprojekter.

Komposit er udviklet som alternativ til ægte træ, der ellers er det typiske valg til mange byggeprojekter. Hensigten med komposit har hele tiden været at fremstille et produkt der kunne løse de udfordringer der er ved ægte træ, som de fleste helt sikkert kender til. Derfor er komposit et ideelt materiale til netop at bygge en terrasse. Det har en masse fordele og samtidig er det et praktisk materiale, der både kan anvendes og af udseende ligner ægte træ.

Fordele ved komposit til terrassen

Som nævnt er komposit et menneskeskabt materiale, som der er blevet udviklet på igennem mange år. Så du i dag kan finde komposit i mange forskellige typer, farver og det designs. Dét kombineret med den høje kvalitet som komposit kan findes i på markedet og at det er et pålideligt materiale, med overlegen ydeevne, utrolig holdbarhed og et autentisk udseende, gør det til et ideelt valg til terrassen. Derudover kommer komposit med en lang række fordele der gør det til et mere og mere populært valg:

  • Kræver næsten ingen vedligeholdelse
  • Modstandsdygtighed overfor fugt, råd og insektangreb
  • Utrolig holdbarhed og pålidelig
  • Ligner ægte træ, med 3D struktur og farver
  • Lang levetid, nogle dobbelt så længe som træterrasser
  • Falmer næsten ikke og kræver ikke efterbehandling

Udfordringer for træterrasser vs kompositterrasser

Fugt, svamp og råd

Træ er meget udsat når det kommer til fugt, og så kan der let opstå svamp og råd i træbrædderne på terrassen. Det giver anledning til meget vedligeholdelse for at undgå og er det først kommet skal brædderne skiftes. Det undgår du med komposit. Komposit er fremstillet så det ikke absorbere fugt og vand, samt at der ikke opstår svamp og råd. Det er den modstandsdygtighed der er med til at give komposit sin lange levetid.

Falmning og misfarvning

Træterrasser falmer med tiden og bliver hurtigt misfarvede. Begge dele er næsten umuligt at undgå, selv med grundig vedligeholdelse, der både koster tid og penge. Komposit falmer minimalt og bliver heller ikke misfarvet. – Det er modstandsdygtigt i forhold til UV-stråler og dermed undgås falmningen, der ellers opleves ved træ. Det er et hårdt materiale med en vandafvisende overflade, så der opstår ikke misfarvninger. Dermed kan en kompositterrasse se ud som nyt, selvom det er flere år siden det blev monteret.

Splinter og vridning

Kompositbrædder til terrassen står også sin test i forhold til en naturlig træterrasse i forhold til splinter og vredne brædder. Komposit bliver fremstilles så brædderne ikke splintrer eller vrider sig, som man ellers vil kunne opleve med træ, i takt med at det bliver udsat for vind og vejr med tiden. Du kan derfor altid bevæge dig sikkert rundt på din terrasse uden frygt for splintrer fra brædderne. At komposit ikke splintrer, sprækker eller vrider sig, er med til at forlænge både holdbarheden og levetiden på terrassen.

Montering af komposit

Man kan godt tro at det er svært at installere en kompositterrasse, og det har det måske været førhen, men nu er tingene heldigvis mere lige til. Du kan altså godt installere din egen terrasse, også selvom du vælger komposit, det er nemlig ikke svært med de nye systemer. – Det gælder uanset om du før har monteret en terrasse eller kaster dig ud i det fra scratch. Faktisk kan komposit være nemmere at montere end en traditionel træterrasse, fordi de i dag kommer med et særligt clips-system, der gør fastgørelsen utroligt ligetil. Så hvis du ønsker at bygge din terrasse, som et gør-det-selv projekt, kan du sagtens bestille komposit.

Komposit dækbrædder på terrassen

Komposit dækbrædder kommer i en kraftig kvalitet og anvendes når du monterer din terrasse. Et dækbræt kan blandt andet benyttes som blandt andet afslutning på siderne af din terrasse. Det kræver lidt know-how at montere dækbrædderne på terrassen, men du kan godt udføre det selv.

Redskaber til montering af dækbrædder

- Boremaskine, der både kan bruges til forboring af huller, samt fastgørelse af brættet med skruer
- Forskellige bor: fx 5mm og 7 mm, de forskellige størrelser er nødvendige for at få fastgjort brættet korrekt
- Målebånd, så du kan få den helt rigtige afstand mellem hvor dækbrættet skal fastgøres
- Blyant, til at afmærke de steder du ønsker at placere dine skruer

Korrekt montering af dækbrædder

Normalt må man ikke skrue i komposit, men der er undtagelser! Det gælder blandt andet når du skal montere dækbrædder på siden af terrassen. Der er det nemlig nødvendigt at sætte brædderne fast med skruer

Da det ikke er normalt er skrue i komposit, kræver det også at du er ekstra opmærksom på at få gjort det korrekt, for at få det bedste resultat.

Når du monterer dækbrædderne skal du tage forbehold for at kompositten skal kunne udvide sig.

Det er nemmest at gøre således med et dækbræt på 2900mm i længden:

  1. Inde på midten af brættet kan du forbore et hul og give brættet et sæt skruer over hinanden. OBS: Jo længere du kommer ud mod enden af brættet, des længere aflangt hul, skal der forbores til skruen. – Det skal gøres for at der bliver skabt nok plads for kompositten til at udvide sig.
  2. Til det næste sæt skruer, kan du forbore et hul der er lidt større end på midten, til næste hul kan du hvis skruen for eksempel er 5 mm at forbore med et 7 eller 8 mm bor.
  3. Til sidst når du kommer helt ud i enden, skal du forbore to huller ved siden af hinanden der passer til skruestørrelsen fx 5mm. Derefter kører du skruemaskinen frem og tilbage, så de to huller bliver samlet til et aflangt hul.

- Det gør at dækbrættet kan udvide sig i varme og trække sig sammen i kulde.

Tip: Du kan med fordel bruge indfarvede skruer med stort hoved, når du monterer dækbrædderne. Det giver det bedste resultat og går i ét med terrassen.

Husk den rigtige afstand mellem brædderne

Det er ikke kun når du monterer dækbrædderne, som afslutning på din terrasse. Du skal være opmærksom på at komposit er et materiale der udvider og trækker sig sammen. Jo varmere det bliver, jo mere vil det udvide sig. Derfor skal du gennem hele opbygningen af din terrasse, sørge for den rigtige afstand mellem brædderne. Afstanden skal typisk være mellem 3-8 mm.

Clips-systemet til kompositterrassen

Det kan virke en smule uoverskueligt at der skal laves korrekt afstand ved monteringen af terrassen, men det løses nemt med de nye clips-systemer. De fleste komposit-løsninger til terrassen, kommer med mulighed for at købe clips til monteringen. Clipsene er specielt fremstillet til fastgørelse af dine kompositbrædder. Det gode ved clips-systemet er at det gør det utroligt nemt at montere terrassen og samtidig skaber de automatisk en korrekt afstand mellem terrassebrædderne. - Du skal typisk bruge 19 clips pr. kvadratmeter.

Mere end bare en terrasse

Med en terrasse får du både en funktionel tilføjelse til dit hjem, der er med til at øge værdien på din ejendom. En terrasse bidrager dog til meget mere! Det bliver et sted, der kan fylde både hverdag og weekend med lige de aktiviteter du går og drømmer om. Det skaber utroligt stor personlig værdi. – og med en kompositterrasse kan du være sikke på at have din terrasse, de næste mange år.

Så når først beslutningen om en terrasse er taget, materialer med mere er på plads, kan du se frem til at montere din terrasse og derefter nyde den nye del af dit hjem. Komposit er i den dyre ende, når det kommer til materialer, men det er alle pengene værd. Du kan endda spare penge på sigt. Ved at investere i en kompositterrasse af høj kvalitet, får du det bedste af det bedste uden at gå på kompromis med noget.