Hjem / Hvad er en komposit terrasse? /

Hvad er en komposit terrasse?

Hvad er en komposit terrasse?

Du har måske hørt om fordele ved en komposit terrasse. Men ved du egentlig, hvad betegnelsen dækker over? Her gør vi dig meget klogere på dette slidstærke byggemateriale.

At bygge i naturligt træ betyder visse udfordringer. Vind og vejr spiller ind og sætter træet på diverse prøvelser. Hvis du vælger at anvende komposittræ, når du bygger udendørs, vil du givetvis spare dig selv for en del bekymringer.

Komposit er nemlig forarbejdet på en måde, så det er mere holdbart og ikke kræver nær så meget vedligeholdelse som naturens eget træ.

Du går så lidt på kompromis med det helt autentiske look, men det er en overvejelse værd, når du kigger listen over fordele igennem.

Komposit terrasse: Træ med plastik og bindemiddel

Det har alle dage været forbundet med visse prøvelser at bygge med naturligt træ. Afhængigt af placeringen vil materialet være udsat for et stort slid, som gør vedligeholdelse og renovering nødvendig.

Komposittræ gør det hele en del nemmere for dig. Du kan også støde på betegnelsen 'plastiktræ' som lidet flatterende fortæller end del om, hvad der er på spil.

Kompositbrædder består som regel af cirka 60% træ, 30% plastik og 10% bindemiddel. Det er med andre ord et forarbejdet materiale, hvor der er lagt et stykke arbejde i at forlænge holdbarheden betydeligt.

Ikke nok med, at komposittræ holder langt bedre end naturens eget træ - så er det også miljørigtigt og bæredygtigt designet. Du kan altså slå to fluer med et smæk ved at anvende komposittræ.

https://youtu.be/xcJ3NTuNXSY

Komposit - et medgørligt materiale at arbejde med

De forskellige anvendelsesmuligheder af komposittræ

Rækken af byggeprojekter, du kan anvende komposittræ til, er uendeligt lang. Faktisk kan materialet benyttes til nøjagtigt det samme som naturligt træ kan.

Det hele afhænger af din personlige smag. Kan du leve med, at det fx ikke er naturligt træ, du går på, når du betræder din terrasse? Eller hvad med havebænken - får den det helt rette look, når brædderne består af nymalet komposittræ?

Æstetikeren vil kigge meget på materialets look og autenticitet. Det kan dog sagtens være, at piben får en anden lyd, når man erfarer, hvor lidt vedligeholdelse, der skal til - samtidig med at materialet er meget miljørigtigt.

Brædder i komposit er bl.a. særdeles velegnede til at blive anvendt til terrasser, fliser, legehuse, hegn, rammen om sandkasser osv. Hvad der kan bygges med træ, kan bygges med komposit.

Terrassen bliver flot og holdbar med komposittræ

Særligt terrassen er god at konstruere med komposittræ. Især hvis du vil have nogle lidt mere komplicerede detaljer på terrassen - som rundinger og buer - vil komposit være let at arbejde med.

Du kan skabe designs lige efter dit hoved, da materialet ikke er nær så skrøbeligt som almindeligt træ. Du behøver heller ikke vente på en periode med tørvejr for at komme i gang med terrasseprojektet.

Kompositbrædder trives fint i fugtige miljøer, og der går ikke råd i dem med tiden selvom udeklimaet er barskt. Komposit tåler ganske enkelt langt mere end naturens egne materialer.

Du kan altså bygge en terrasse, som er tæt på vedligeholdelsesfri, hvis du bygger med komposittræ.

Brædder af genbrugsmaterialer og uden gift

Vi lever i en tid, hvor der endelig er kommet maksimal fokus på bæredygtighed og miljørigtige materialer. Du kan slå et slag for den gode sag ved at bygge med komposittræ.

Komposit har den fordel fremfor trykimprægneret træ, at det er helt fri for giftige tilsætningsstoffer. Du kan derfor sætte dig på terrassen med god samvittighed, når de underliggende brædder består af komposittræ.

Endvidere bliver komposittræ fremstillet af genbrugsmaterialer. Når et byggeri af komposit skrottes, vil træet kunne genanvendes til fx nye kompositbrædder.

Et særdeles miljørigtigt valg af materiale.

Fordele ved en komposit terrasse

Hvis du står og vakler mellem flere forskellige slags materialer at bygge med, får du her en liste over henholdsvis mulige fordele og ulemper ved at bygge med komposittræ.

Fordel #1: Lav grad af vedligeholdelse

Når du først har bygget med komposittræ, skal du ikke bekymre dig videre om vedligeholdelsen. I forhold til almindeligt træ, skal der ikke gøres meget, så komposit er et godt valg til den travle husejer.

Der er ikke meget, der slår følelsen af et veludført stykke arbejde, som vil holde i mange år frem. Komposittræ sikrer dig en lang levetid med minimal vedligeholdelse og istandsættelse.

Fordel #2: Modstandsdygtigt overfor termitter og andre træsultne insekter

Udendørs byggeri bliver altid sat på en række prøvelser. Er det ikke sol, regn, blæst og sne, der er problemet, så kan træspisende insekter også gøre livet surt for fx terrasseejeren.

Komposittræ er dog så tilpas kunstigt fremstillet, at termitterne vender om og finder andre måder at stille deres sult på. Plastikken i træet er ikke lige insekternes livret.

Fordel #3: Markant længere holdbarhed end almindeligt træ

Bygger du med almindeligt træ, løber du den risiko, at det kan være nødvendigt med vedligeholdelser hvert år. Komposittræ giver dig mere ro på både den korte og lange bane.

Væk er råd, der æder brædderne op. Du skal ikke bekymre dig om løbende at mærke efter med en spids genstand. Væk er mareridtet om at træde på et råddent bræt og 'gå igennem' terrassens gulv.

Fordel #4: Miljørigt og bæredygtigt - genbrugsmaterialer fri for gift

Vi har allerede været omkring det, men miljørigtigheden spiller en stor rolle for mange mennesker. Du kan være med til at gøre en god gerning for naturen, hvis du vælger bæredygtige materialer.

Fordel #5: Fri for splinter og knaster

Der findes folk, som ser knaster og splinter i almindeligt træ som en del af 'charmen'. Det hele er dog knapt så charmerende, når man skal finde pincetten frem for at arbejde splinter ud af de bare fødder en varm sommerdag, hvor du hellere lå og slappede af i solen.

Knaster vil med tiden medføre, at almindelige træbrædder skal udskiftes. Bliv besværet kvit ved at bygge med komposittræ.

https://youtu.be/iY_b7RZ6Hh4

Mere fra specialisterne i komposittræ

Ulemper ved en komposit terrasse

Ingen fordele uden ulemper. Selvom komposittræ kan præsentere dig for en god del fordele, er der også visse ting, du samtidig skal være klar over. Så er det i sidste ende op til dig selv, om ulemperne bliver opvejet af fordelene - eller den anden vej rundt.

Ulempe #1: Modtageligt for ridser

Komposittræ præsenterer dig for en mere glat og fin overflade end naturligt træ. Derfor er det i sagens natur mere modtageligt for ridser. Det er derfor værd at tage stilleterne af, før det lidt sarte terrassegulv i komposit skal betrædes.

Ulempe #2: Komposittræ falmer med årene

Som alt andet træ vil komposit også falme efter en årrække i vind, sol og al slags vejr. Du kan dog ikke behandle det og give det farven og gløden tilbage som med almindeligt træ.

Ulempe #3: Et dyrere materiale end trykimprægneret træ

Trykimprægneret træ er generelt billigere end komposit. Der er dog stadig et stykke vej op til både eg og teak, som vil hive flere pengesedler ud af din pengepung.

Ulempe #4: Større brandfare

Komposittræ tager ikke imod fugt og vand som almindeligt træ. Derfor er det selvfølgelig også mere brandfarligt at have med at gøre. Det er værd at tænke situationen igennem ift. hvor grillen skal placeres.

Ulempe #5: Mørke brædder suger varme til sig

Hvis du læser dette på et tidspunkt, hvor sommeren er langt væk, kan det være svært at forestille sig. Men mørke kompositbrædder kan blive brandvarme, når Solen står højt på himlen.

Bare fødder på terrassen vil i den forbindelse være en smertefuld prøvelse.