Hjem / Facadebrædder i træ eller komposit? /

Facadebrædder i træ eller komposit?

3D lamel beklædningbræt

Står du overfor at skulle vælge ny facadebeklædning, udskifte de rådne sternbrædder eller skal gavlbeklædningen renoveres? I så fald er der naturligvis flere hensyn du skal forholde dig til. Husets arkitektur, vejrmæssige forhold, vedligeholdelse grad, træsorter og ikke mindst pris på kort og længere sigt. Efter at komposittræ er blevet introduceret på markedet er der flere og flere der vælger kompositbrædder som facadebeklædning, så det er bestemt også et alternativ der er værd at tage med i sine overvejelser.

DE GODE EGENSKABER VED KOMPOSITTRÆ

Med beklædningsbrædder produceret i komposit får du samme gode egenskaber fra træ og tilmed et udseende der ligner træ til forveksling. Beklædningsbrædderne fra kompositterrasse.dk er delvist fremstillet af organisk materialer, de består nemlig af genbrugstræ og genbrugsplast. Det arbejder og giver sig i forhold til varme og kulde, men komposit er langt mere modstandsdygtigt end træ.

Med komposittræ er der ingen fare for, at der går råd i dine beklædningsbrædder. Der er ingen revner, knaster og så kan komposittræ let klare temperaturudsving  fra minus 40 gr. til plus 70 gr. En facadebeklædning med komposittræ er derfor et oplagt valg ift. det lunefulde danske vejr. På samme tid er fordelen ved komposittræ også høj styrke og lav vægt. Det er korrosionsbestandigt, termisk og elektrisk isolerende og så kan det bearbejdes på samme måde som almindeligt træ.

FORDELE VED BEKLÆDNINGSBRÆDDER I KOMPOSIT

 • Har en lang holdbarhed
 • Skal ikke efterbehandles – ingen olie eller maling
 • Kræver kun vedligeholdelse og rens for evt. alger og smuds
 • Ligner træ og fås med flere naturligt udseende overflader
 • Udsættes ikke for insektangreb
 • Er en miljøvenlig løsning og uden tilsætning af giftige tungmetaller
 • Er meget nemt at montere
 • Garanti for kvalitet og holdbarhed - Kompositterrasse.dk tilbyder 5 års garanti
 • Falmer markant mindre end træ

ULEMPER VED KOMPOSITBRÆDDER

 • Komposittræ udvider sig og trækker sig lidt. Derfor anbefaler Kompositterrasse.dk at man monterer med aluminiums clips. De sikrer at kompositbrædderne frit kan arbejde i længderetningen.

STORT UDVALG
Hos Kompositterrasse.dk har du flere varianter at vælge mellem, så der vil helt sikkert også være noget  

 Du kan derudover også vælge mellem forskellige overflader, typer, størrelser af riller samt bredder og længder. Ved større projekter tilbyder Kompositterrasse.dk specialløsninger, anderledes mål, overflader og former. 

Kontakte kompositterrasse.dk for råd og vejledning om, hvilken løsning du skal vælge. 

Sådan nemt monterer du beklædningsbrædder

 1. Placering mellem stolper/underlag med max afstand 400mm C/C. 
 2. Opsætning af beslag på linje, hvorefter den første række beklædningsbrædder monteres. 
 3. Maks 20 mm af beklædningsbrædderne må gå forbi stolperne. Aluminiums clips imellem beklædningsbrædder skrues fast med en torx. Da komposittræ udvider sig ved høj varme må man ikke tvinge beklædningsbrædderne sammen med magt. En af-standssbrik på 1mm mellem beklædningsbrædderne sikrer, at de ikke monteres for stramt.
 4. Hvor der er ende samlinger mellem to brædder, skal der også være to stolper ud for hinanden. To beklædningsbrædder må ikke dele samme clips ligesom stolpeafstanden skal være 20mm ved samlinger. Beklædningsbrædderne bør have et mellemrum på 5-16 mm afhængig af beklædningsbræddernes længde. Jo længere brædder, jo større afstand. (Kompositbrædder udvider sig 2,8mm pr lbm) 
 5. Hold afstand til murværk og faste bygningsdele mv. (min. 10mm i længderetningen og 7 mm i bredderetningen)
 6. Det sidste beklædningsbræt monteres enten med aluminiums clips, hvis det altså dækkes med en hjørneliste eller bliver skruet i top. Husk på, at når det bliver skruet, er det vigtigt, at brættet kan udvide sig i længderetningen. Det betyder at der skal forbores og jo længere man kommer ud fra midten af brættet, jo mere aflangt et hul skal man bore. Der kan eventuelt bores to huller ved siden af hinanden. Man kan også forbore med et større bor og benytte en skrue med indfarvet hoved.
 7. Når du arbejder med komposittræ, skal du være opmærksom på afslutningerne. Afhængig af smag og løsning kan man f.eks. vælge hjørnelister eller dækbrædder. Hjørnelisterne forbores og skrues fast i brættet, således de kan arbejde sammen. Beklædningsbrædderne forbores med et aflangt hul, således de har mulighed for at arbejde og skrues fast i skelettet. 

SÅDAN VEDLIGEHOLDES DIN NYE FACADEBEKLÆDNING

Kompositbrædder bør ind imellem rengøres for støv, snavs og evt. alger. Brug en grov kost og en mild sæbe, ved forekomst af alger kan benyttes Rodalon eller andet der er egnet til komposit brædder. Skyl altid efter med vand. 

Anbefalet værktøj: 

Stiksav, kapsav, håndsav, skruemaskine, gummihammer, torx og bor.