Stolper til hegn

Stolper til hegn: Sådan gør du

Hvis du skal have nyt hegn, skal du først beslutte, om du selv monterer hegnet eller har brug for hjælp. Hvis du selv vil stå for det, hjælper vi dig på vej her. Det er i virkeligheden ikke svært at montere hegn. Man skal blot kende til de vigtige steps, der sikrer, at hegnet står stabilt. Det første vigtige step er at finde de rigtige stolper til hegn. Herefter skal stolperne monteres sikkert og fast, så hegnet kan stå stabilt i al slags vejr.

 

Vælg de rigtige stolper til hegn

Der findes mange forskellige stolper til hegn, som du kan vælge imellem. Ofte afhænger dit valg af smag og behag. Vælger du træstolper, er det vigtigt at huske, at stolperne skal behandles med træbeskyttelse for at minimere råd og svamp. Træstolperne skal også indimellem males eller olieres, for at de fremstår så pæne som muligt i mange år frem.

Hvis du gerne vil undgå at male, oliere og beskytte træstolperne, kan du også vælge stolper, der ikke kræver beskyttelse. Én rigtig god mulighed er at benytte kompositstolper. Køber du kompositstolper, får du stolper til hegn, der aldrig skal behandles. Komposit er et vedligeholdelsesfrit materiale, som også er modstandsdygtigt overfor termitter og andre træspisende insekter. Det er miljøvenligt og fri for gift. Det skal aldrig males, olieres eller efterbehandles på anden måde. Det holder i en 20-25 år. Med kompositstolper får du derfor nogle stolper til hegn, der ikke kræver al din tid. Og så er de ligeså nemme at montere. Du kan læse mere om, hvad komposit er her.

Hvis du vil have stolper til hegn, der ikke består af komposit, er et alternativ at vælge galvaniserede stolper. Galvaniserede stolper er en flot og holdbar løsning til dit hegn, hvis du ønsker et andet look end trælooket. Her får du i stedet nogle stolper i stål, som også er vedligeholdelsesfri. Når du skal vælge imellem kompositstolper og galvaniserede stolper til hegn, er det derfor kun udseendet, det handler om. Ønsker du et trælook eller et mere råt stållook.

 

Udgravning til stolperne

Når du ved, hvilke stolper til hegn du skal bruge, skal du have lavet udgravningen til stolperne. Dette er et af de vigtige steps, når du skal sikre dig, at stolperne kan holde et helt hegn oppe. Med tiden bliver hegnet udsat for lidt af hvert med både skiftende vejrforhold og måske legende børn, der spiller bold.

For at dine stolper til hegn kan stå stabilt, skal hullerne graves i en dybde på cirka 90 cm. Det kaldes den frostfri dybde. Her er jorden varm nok til ikke at fryse til om vinteren, og således kan frosten ikke skubbe stolperne op.

Inden du går i gang med udgravningen, kan du starte med at afmærke alle dine stolper 90 cm fra stolpernes bund. Så er du sikker på, at du får gravet dybt nok. Du kan også, som forberedelse til udgravningen, beregne afstanden mellem dine stolper til hegn. Det kan du gøre ved at måle bredden af hegnet og eventuelt bruge en afstandspind med en længde svarende til afstanden mellem stolperne, så du får den rette afstand mellem hullerne.

Når du er klar til udgravningen, kan du vælge enten at bruge et pælebor eller en drænspade. Hvis du bruger et pælebor, går udgravningen meget hurtigere, og du kan nøjes med at bruge en 5-10 minutter på udgravningen. Hvis du bruger en drænspade, tager det næsten dobbelt så lang tid. Det bedste og hurtigste resultat får du, hvis du starter med at bruge pæleboret. Herefter fjerner du de mest genstridige rødder og diverse småsten. Det kan du gøre ved at supplere med en drænspade eller en bajonetsav til allersidst.

 

Sæt stolperne i jorden – med eller uden stolpebeton

Nu er du klar til, at dine stolper til hegn kan sættes i jorden. Som udgangspunkt er det ikke nødvendigt at bruge stolpebeton, når man graver stolper til hegn ned i en dybde på 90 cm. Men for at være helt sikker på at hegnet står fast og stabilt, anbefaler vi, at du bruger at stolpebeton. Nogle vælger også stolpebeton, da mange forsikringer kun dækker eventuelle skader på væltede hegn støbt i beton.

Når man sætter stolper i jorden, er det en fordel, hvis man er to om arbejdet. Her kan den ene fylde hullet og stampe det til, såfremt man bruger jord. Imens kan den anden tjekke, at stolpen står lige.

 

Monter hegnet

Nu kommer man til den nemmere del af opsætningen. Brædderne skal enten sættes i u-profilerne, hvis det er galvaniserede stolper eller slidsen, hvis det er kompositstolper. Man sætter nu brædderne ovenpå hinanden, indtil man når den ønskede højde på hegnet. Til galvaniseret hegn kan man med fordel vælge at montere en top- og bundprofil for at gøre hegnet så stabilt som muligt.

Du kan læs mere om montering af hegn i denne monteringsvejledning. Eller du kan læse artiklen “Guide til komposit hegn: Montering og muligheder” eller se vores YouTube-videoer.