Hvad er komposit

Hvad er komposit?

Hvad er komposit? Komposit er et vedligeholdelsesfrit og miljøvenligt alternativ til træ. Læs eventuelt artiklen “Vedligeholdelsesfrit træ: Hvad er det?“. Man kan bygge terrasser, hegn, fliser, beklæde diverse genstande og meget mere i komposit træ.

Men hvad består komposit træ egentlig af? Komposit er en betegnelse for en specifik sammensætning af materialer, som både er stærkere og lettere end konventionelle materialer.

Der er mange fordele ved at bruge komposit træ i stedet for almindeligt træ. Nogle af fordelene ved komposit er følgende:

 • materialet er stort set vedligeholdelsesfrit
 • det er nemt at montere
 • det har en lang holdbarhed
 • det er dermed også billigt

I denne artikel får du en detaljeret beskrivelse af, hvad komposit mere præcist er lavet af. Du får også et overblik over de forskellige fordele ved at bruge komposit i stedet for almindeligt træ. Og du får et indblik i, hvornår du med fordel kan bruge komposit i stedet for træ.

Hvad er komposit lavet af?

Det helt gode spørgsmål er selvfølgelig: Hvad er komposit lavet af?

Helt konkret består komposit af 60% træ, 30% plastik og 10% bindemiddel.

Denne sammensætning sikrer, at materialet er skridsikkert, og at det ikke rådner. Indholdet af plastik er også årsag til, at kompositprodukter kan holde til det danske vejr. Men mange ved ikke, at plastikken i komposit samtidig er miljøvenligt.

 

Derudover har de forskellige komposit brædder hver sine forskellige egenskaber. Nogle har et ekstra plastlag, hvilket beskytter brædderne endnu mere. Nogle har en gummibelægning, der gør brædderne endnu mere skridsikre og gode at gå på. Nogle har en 3D træstruktur, der får brædderne til at ligne almindeligt træ endnu mere. Du kan læse mere om de mange gode egenskaber ved de forskellige komposit brædder her på hjemmesiden.

Med andre ord er komposit lavet af træ, plastik og bindemiddel på en sådan måde, at komposit er et godt alternativ til at bygge i træ.

Hvad er fordelene ved komposit?

Tidligere undersøgelser viser, at hver femte boligejer forsømmer at vedligeholde deres hus. Det skyldes naturligvis enten en travl hverdag. Eller at man bare gerne vil slappe af og nyde tiden med familien, når man nu er i sommerhus eller hjemme i haven. En af fordelene ved komposit er, at det er vedligeholdelsesfrit.

Her er et overblik over de mange fordele:

 

 • Komposittræ er stort set vedligeholdelsesfrit
 • Det er modstandsdygtigt over for termitter og andre træspisende insekter
 • Det har en levetid på omkring 20-25 år, hvilket er langt mere end almindeligt træ
 • Med kompositbrædder undgår du splinter i fødderne
 • Kompositbrædder skal ikke efterbehandles
 • Kompositbrædder er miljøvenlige og fri for gift – modsat trykimprægnerede brædder

Sådan passer du på dine kompositbrædder

Nu har du fået besvaret det vigtige spørgsmål: Hvad er komposit træ? Men det er også nødvendigt at vide, hvordan man egentlig passer på sine kompositbrædder. Som nævnt er kompositbrædder stort set vedligeholdelsesfri, da man undgår at skulle male, slibe eller give terrassen olie. Dog bør kompositbrædder rengøres 1-2 gange om året for at holde støv, snavs og alger væk.

Når man forholder sig til følgende punkter, vil fordelene ved at bruge komposit træ være så store, at man kan bruge sin dyrbare fritid på at slappe af på terrassen – og ikke på træbehandling og dårlig samvittighed. Se punkterne her:

 

 

 • Kompositbrædderne skal rengøres løbende for belægninger, som f.eks. alger. Brug af højtryksrenser anbefales ikke, da det kan skade overfladen på kompositbrædderne
 • Komposit træ arbejder ift. Temperaturerne. Det vil sige, at materialet udvider sig og trækker sig sammen, hvilket man bør beregne plads til, når man lægger brædderne
 • Kompositbrædder og specielt de sorte brædder kan visse steder blive varme, når solen står direkte på dem. Se her hvor varme de kan blive og en forklaring på hvorfor.
 • Kompositbrædder kan med tiden falme en smule og ændre farve
 • Kompositbrædder kan være sårbare overfor tunge stød eller spidse genstande

Hvornår skal jeg vælge komposit i stedet for træ?

Vi har her i artiklen fortalt lidt om, hvad komposit træ er, og hvad komposit er lavet er. Hvis man gerne vil undgå at skulle male, oliere og slibe sin terrasse, hegn, beklædningsgenstande og lignende, er det et godt valg at bruge komposit i stedet for træ.

Men når alt kommer til alt, er det naturligvis en smagssag, om du vælger at bruge komposit træ eller almindeligt træ.

 

 

Men vi har godt nyt, hvis du også er en af dem, der synes, at et almindeligt træudseende har en helt særlig charme, og at du derfor normalt ville bruge almindeligt træ. Nogle af vores komposit brædder har nemlig en 3D træstruktur, der gør, at kompositbrædderne til forveksling kommer til at ligne almindeligt træ rigtig meget. Du kan blandt andet se nogle af terrassebrædderne med 3D træstruktur her.

I tvivl om hvilken model du skal vælge? Bestil en vareprøve

Se og mærk kvaliteten af vores komposittræ inden du bestiller. Vi har vareprøver til alle vores brædder samt tilbehør såsom hjørnelister, gelændere, håndlister mm.

Bestil vareprøver