Facadebeklædning

Facadebeklædning i komposit

Beklæd facaden med vedligeholdelsesfri komposit

Der er områder af dit hus, som er ekstra udsatte i forhold til vind og vejr end andre. Der kan være steder, som kan være svære at vedligeholde, fordi det kræver en ekstra indsats, og fordi du skal op i højden. Derudover vælger du måske noget fra, som rent æstetisk havde været en flottere løsning, fordi det vil være for besværligt at vedligeholde eller håndtere. Men en facadebeklædning med komposit åbner op for helt nye muligheder i forbindelse med dit byggeri.

Enhver ved, at et produkt med en lækker indpakning smitter af på indholdet. Derfor er det væsentligt, at du pakker dit hus, din facade eller andet lækkert ind. Det hele handler om førstehåndsindtrykket, og ikke blot hvilket indtryk andre får, men også om din egen fornemmelse. Hvis din facade er nymalet, uden alger og i det hele taget pæn, er følelsen af hele hjemmet god.

Et råt udtryk og organiske detaljer er moderne i forhold til nybyggeri eller større nybyggerier i dag. Det eneste forbehold ved de organiske materialer er det vedligeholdelsesarbejde, der følger med. Træet skal males, have træbeskyttelse, olie eller algebehandlinger for at kunne modstå det danske, fugtige vejr og holde sig pænt.

Træets gode egenskaber
Med beklædningsbrædder af komposit får du en facadebeklædning med træets gode egenskaber og ikke mindst et udseende, der ligner organisk materiale til forveksling. Brædderne fra kompositterrasse.dk er da også delvist fremstillet af organisk materiale, da de består af genbrugsplast og FSC-mærket bambustræ. Det arbejder på samme måde som træ, og giver sig og trækker sig sammen i forhold til varme og kulde. Men materialet er derimod langt mere modstandsdygtigt og vejrbestandigt end rigtigt træ.

Der er ingen fare for, at der går råd i dine beklædningsbrædder og du slipper for revner, dumme knaster eller splinter, og samtidig kan komposit let klare alt fra minus 40 grader til plus 70 grader – så du er garanteret et materiale, der holder 100% til det lunefulde vejr med temperaturudsving og mange regnvejrsdage og i mange år fremover. På den måde fremtidssikrer du din bolig eller giver et ældre hus ekstra levetid med en ordentlig facadebeklædning. Samtidig har komposit både høj styrke, lav vægt, er korrosionsbestandigt, termisk og elektrisk isolerende og kan bearbejdes, lige som du ville bearbejde almindeligt træ.

Mange udgaver til mange formål
En facadebeklædning af komposit kan fås i mange forskellige udgaver og farver. Til større projekter, er det muligt at få specialfremstillet en beklædning, der matcher præcis det, du eller arkitekten ønsker. Det udtryk, du får med komposit passer flot ind i tidens trends og kan stå i flot kontrast op mod alt fra rå mursten til en pudset facade eller beton. I det hele taget giver komposit en ensartet overflade, der kan være med til at understrege arkitekturen.

En tilbygning kan pakkes lækkert ind i komposit facadebeklædning og er endda en prisvenlig løsning og enkelt at montere. Det er en god løsning, hvis du ikke kan bygge en tilbygning i samme materiale, som det eksisterende hus og giver en flot kontrast. Samtidig kan træhuset, som især er populært i sommerhusområderne, være beklædt med kompositplanker i stedet for træ, og på den måde får du et hus, der ligner et træhus, men faktisk er beklædt med fuldstændig vedligeholdelsesfrit kompositmateriale, og du slipper for at bruge sommerferien på at male eller oliere feriehuset. Det kan også være, det er mindre overflader, som siderne på en betonmur eller som detaljer ved vinduerne, det vil være oplagt at beklæde med en vedligeholdelsesfri facade af komposit.

Vedligehold
I mange tilfælde, hvor man har svært ved at vedligeholde sin facadebeklædning af træ, er det, fordi det sidder højt oppe. Det betyder et langt større besvær med at skulle op på en stige eller et stillads for at male med træbeskyttelse eller algefjerne. Det kan for eksempel være i de klassiske A-huse, hvor det ser rigtigt flot ud, hvis selve gavltrekanten er beklædt med træ, men det flotte forsvinder hurtigt, hvis det ikke bliver holdt ved lige. Vælger du at bruge en beklædning af komposit, slipper du ikke bare for at skulle op på stigen, men for vedligehold i det hele taget. Kommer der alger på overfladen, går det aldrig dybere end det og kan let børstes af med en lang børste eller en højtryksrenser.

I det hele taget er der nogle steder på huset og byggeriet, der er særligt udsatte for vind og vejr og fugt end andre. Til netop de omårder bør du overveje en løsning i komposit. Af særligt udsatte steder kan nævnes gavlen, endefladerne på træ eller plader, siderne på en træterrasse, undersiden af træudhænget eller selve beklædningen på tagkvisten.

Slut med at vælge fra
I forbindelse med flere større byggerier fravælger arkitekter, bygherrer og ingeniører ofte træ som løsning, da det kræver vedligehold. Vedligehold kan nemlig hurtigt blive en dyr affære, hvis det drejer sig om træbeklædninger i flere etagers højde. En anden grund til at fravælge beklædninger, som eksempelvis træ eller stål er vægten. Det er ganske enkelt for svært at konstruere og arbejde med – komposit er derimod et meget let materiale. Med en løsning i komposit er det faktisk muligt at tænke anderledes æstetiske og designmæssige løsninger ind i byggeriet igen. Faktisk er komposit endda ikke bare bedre som erstatning for træ, men også som erstatning, hvor du ellers havde valgt andre materialer som for eksempel stål eller beton.

Tvivlen i forhold til at vælge komposit kan måske være frygten for et kunstigt udseende. Men faktisk er der så mange muligheder ved komposit i dag, at man ikke skal være så bange for den del. Ved for eksempel at kombinere overfladerne, bryde fladerne eller lege med farver og struktur kan du skabe mange flotte facadebeklædninger.

Som udgangspunkt har kompositterrasse.dk fem forskellige farver at vælge imellem, nemlig: black, grey, coffee, teak og light. Ud over farver er der forskellige overflader, typer og størrelser af riller og bredder samt længder. Alt efter det enkelte projekt kan det lade sig gøre at lave specialløsninger, anderledes mål og former. Det er altid muligt at kontakte kompositterrasse.dk for råd og vejledning om, hvilken type du skal vælge.

 

Ved at vælge en facadebeklædning af komposit kan du faktisk kombinere det bedste fra alle verdener. Man kan næsten sige, at alt det gode er samlet, og alt det dårlige er sorteret fra.