Alternativ til træterrasse: Vælg komposit
Går du med drømmen om at bygge en træterrasse, kunne det være, du skulle overveje at bruge kompositbrædder i stedet for. En kompositterrasse er et godt alternativ til den traditionelle terrasse lavet af træbrædder. Komposit er et materiale med en række fordele, og det adskiller sig fra almindeligt træ på mange punkter. Vi sammenligner træterrassen med kompositterrassen, så du kan blive klogere på, hvilken løsning du skal vælge.
Terrasser er forskellige fra hus til hus. De varierer i størrelse, former, materialer og udtryk. Derfor kan det også være svært at vide, hvilken terrasse der passer til dine behov og din bolig. For at komme godt i gang med dit terrasseprojekt, er det vigtigt, at du gør dig nogle grundige overvejelser omkring, hvilke behov og ønsker du har til din fremtidige terrasse. Vil du bruge tid på at vedligeholde terrassen, eller vil du gerne have en mere eller mindre vedligeholdelsesfri terrasse? Betyder det noget for dig, at din terrasse er miljøvenlig eller ej?
Den traditionelle træterrasse
De fleste tænker på en træterrasse som det første, når de skal i gang med et terrasseprojekt. Det giver da også et smukt udtryk, når man bygger en terrasse af træbrædder, og der er mange forskellige træsorter at vælge imellem. Samtidig har træ også en helt særlig og hyggelig lyd, når man går på det. Dog er det vigtigt at bemærke, at træ er et forgængeligt materiale, som nedbrydes i løbet af årene. Det kræver også en del vedligeholdelse, hvis man vil forlænge levetiden på en træterrasse. Man bør behandle en træterrasse med træbeskyttelse og/eller olie regelmæssigt for at bevare farven. Inden man bruger træbeskyttelse, er det en god idé at rengøre træet med lunkent vand og lade det tørre helt. De fleste træsorter skifter dog hurtigt farve alligevel på grund af skimmelsvamp, som vokser på overfladen af de fleste træsorter. Det kan give et trist udseende med en gråsort overflade.
De omskiftelige vejrforhold i Danmark betyder, at træværket bliver udsat for lidt af hvert. Regn og blæst. Solskin og varme. Slud og frost. Det er derfor vigtigt at vælge en træsort, som kan holde længe. Ligeledes skal man sikre sig at træet kan holde til trykket fra havemøbler og fodtøj.
En anden ting, man skal være opmærksom ved, hvis man vælger en træterrasse, er, at træbrædderne vil løsne sig over tid. For at terrassen ikke bliver ustabil, er det vigtigt, at man husker at stampe underlaget. Ellers kan fugten nemmere trænge ind i træet, og det nedbryder terrassen hurtigere.
Kompositterrasse: Det gode alternativ
Med en kompositterrasse kan du undgå de fugtproblemer, mange frygter med en træterrasse. Samtidig er kompositbrædderne også næsten vedligeholdelsesfrie, hvilket er en stor forskel fra træterrassen, som kræver, at man bruger meget tid på vedligeholdelse. En kompositterrasse kan altså være det rigtige valg, hvis man ønsker at bruge sin fritid på at hygge sig på terrassen, i stedet for at skulle tænke på træbehandling.
Komposit er et materiale, der er lavet af 60% træ, 30% plastik og 10% bindemiddel. Denne sammensætning gør, at det er skridsikkert og ikke rådner over tid. Det er netop plastikken, der er årsagen til, at kompositbrædder kan holde til det danske vejr, som en træterrasse kan have svært ved. En anden fordel ved komposit er, at det har en meget længere levetid end almindeligt træ. Det kan holde i cirka 20-25 år. Derudover kræver kompositbrædder heller ikke efterbehandling.
Noget, mange er uvidende om, er, at komposit er et miljøvenligt materiale. Det er altså et godt alternativ til en traditionel træterrasse, hvis man vil være god ved miljøet.
Minimal vedligeholdelse af komposit
Når man vælger en kompositterrasse kan man helt undgå at skulle male, slibe og give terrassen olie, som ved en træterrasse. Dog slipper man ikke helt for vedligeholdelse. En kompositterrasse kræver rengøring mellem én og to gange om året, så man kan holde støv, snavs og alger væk. Det nemmeste er at bruge en blød kost og en mild sæbe. Hvis der skulle være alger, kan man bruge Rodalon. Det er dog vigtigt, at man aldrig bruger kraftige rengøringsmidler som saltsyre og eddikesyre på kompositbrædder.
Montering af kompositterrasse
Det er nemt at montere en kompositterrasse. Hvis du behøver hjælp, kan du finde montagevejledninger til kompositterrasser på vores hjemmeside.
Garanti på komposit
Man kan købe kompositbrædder mange steder, men der kan være stor forskel på prisniveauet og kvaliteten. Det er vigtigt, at man finder en leverandør, der kan give en kompetent vejledning. Hos Komposit Terrasse står vi altid klar til at rådgive dig om det, du har brug for. Vores produkter er af høj kvalitet, og derfor tilbyder vi også 5 års garanti på alle vores produkter.
Hvad er prisforskellen på en træterrasse og en kompositterrasse?
Det er meget forskelligt, hvad en træterrasse koster. Det afhænger af mange ting, som for eksempel størrelsen og træsorten. Jo bedre kvalitet (og længere levetid), jo dyrere er træsorten. Oftest er trykimprægneret træ det billigste, efterfulgt af lærk. Noget dyrere er gran, eg og eksotiske træsorter. En af de dyrere træsorter er teak, som dog også anses for at være noget af det smukkeste, man kan få til en terrasse. Vi har samlet cirkapriserne per kvadratmeter for nogle forskellige træsorter herunder:
- Trykimprægneret træ: Omkring 15-30 kroner per kvadratmeter
- Gran: Omkring 150-250 kroner per kvadratmeter
- Teak: Omkring 400-500 per kvadratmeter
- Eg: Omkring 500-600 kroner per kvadratmeter
Der er altså stor forskel på prisen ud fra, hvilken træsort man vælger. Hvis man overvejer en kompositterrasse som et alternativ til en træterrasse, er det typisk også noget billigere. Terrassebrædder i komposit koster kun omkring 60 kroner per kvadratmeter.